Bestuurslid Ria Bernards stelt zich voor
Ria Bernards, bestuurslid sinds 2021
Sinds 1990 woon ik samen met mijn man Jan midden in het gebied van de Kleine Beerze aan het Meerven. Onze 5 jongens zijn ondertussen uitgevlogen, gedeeltelijk aan het werk en de jongste nog studerend. Wij zijn hier komen wonen vanwege het prachtige landelijke gebied met leuke authentieke dorpen. De stad werd ons na 4 jaar te druk met onze achtergrond als bewoner van buitengebied en boerenzoon. Onze zoektocht naar 1000 meter tuin werd uiteindelijk een hectare, waar we ontzettend van genieten.
Ik ben een creatieve duizendpoot. Geef les aan volwassenen en kinderen als Beeldend Docent. Daarnaast ben ik interieurontwerper waarbij ik me richt op woonboerderijen en herbestemming van boerderij en erf. Met name ecologisch en circulair ontwerpen spreken mij aan, iets dat uitstekend past binnen het boerenbedrijf waar zoveel mogelijk hergebruikt wordt en gerepareerd wat kan.
Maar ik heb ook een groene kant: onze tuin wordt ecologisch beheerd en sinds enkele jaren ben ik ook imker met drie volken. Omdat wij ons minder willen binden aan dieren zijn we momenteel bezig om de helft van ons perceel om te vormen tot een “romantisch”voedselbos met veel fruit, kruiden en bloemen. Het is erg interessant om te kijken wat mogelijk is, te ervaren hoe zo’n systeem werkt en om er heerlijk in te kunnen vertoeven. Ik vind dat onze kennis en systemen in landbouw teveel in hokjes zitten ( regulier – biologisch/dynamisch) en zou graag zien dat kennis, ervaring en inzicht gedeeld werd. Ik ben lid van VELT, neem deel aan het Biodiversiteitsteam van Eersel en ben Biologisch/dynanisch imker om mijn kennis te vergroten.
In die 30 jaar heb ik gemerkt dat er diverse plannen over onze omgeving uitgewerkt worden. Soms met goede interactie andere keer minder met als gevolg veel onbegrip en ergernis. Communicatie is en blijft vaak een lastig iets. Ik vind het erg belangrijk dat de omgeving goed betrokken wordt en gehoord wordt. Dat burgers zich gerespecteerd voelen en mee kunnen denken.
Met de nieuwe omgevingswet is het idee, om overheden vooral een faciliterende functie te geven en dat burgers veel meer initiatief kunnen en mogen nemen. Dat vraagt wel een behoorlijke mate van verantwoordelijkheid en initiatief van de burger. Daarbij is het ook belangrijk om de samenwerking op te zoeken. Iets waar wij in de Kempen best goed in zijn. Maar dan moet je elkaar ook leren kennen, respecteren, iets gunnen en bij plannen betrekken.
‘VERBINDING’ is voor mij een belangrijk uitgangspunt. Mensen met elkaar verbinden, boer en burger, burger en overheid, de reguliere landbouw met natuurlijke landbouw, de stedelijke omgeving met natuurlijke omgeving. Samen zijn wij verantwoordelijk voor onze leefomgeving met ieder zijn/ haar taak daarin. Via de Landcoöperatie wil ik daar graag aan bijdragen.