Melkvee bedrijf Mark Deenen Kolsters is een gangbaar gezinsbedrijf met 115 koeien met bij behorend jongvee. Het bedrijf is gevestigd tussen Oostelbeers en Vessem op een afstand van ruim 200 meter van de kleine Beerze.
Dit is dan ook onze reden om mee te kijken en denken hoe we de gronden rond de Beerze zowel voor natuur als agrarisch gebruik kunnen combineren.
Twee bijproducten worden regelmatig aangevoerd. De kleine kuil is grainpro +. Dit is een mengsel van droge bietenpulp met tarwe gistconcentraat.
De tarwe gistconcentraat is een rest product van de productie van bio ethanol. Dit is een eiwit rijk product waar we een deel van de sojaschroot mee kunnen vervangen.
Ook wordt er bietenperspulp aangevoerd. Dit restproduct van de suikerindustrie is energierijk en smakelijk voer voor de koeien.
Er worden regelmatig kalveren geboren. Deze staan de eerste weken in een kalveriglo.
Als het buiten kouder is krijgen de kalveren de eerste dagen een bodywarmer aan zodat ze de eerste dagen hun temperatuur beter kunnen vast houden. Na enkele weken komen de kalveren in groepshokken waar ze tot ongeveer een half jaar in de zelfde groepssamenstelling blijven staan.