De kunstenaars

Het ontwerpduo Thieu Custers, bio-social designer uit Eindhoven, en de Duitse Timm Donke, geo-creative uit Rotterdam studeerden samen aan de Design Academy Eindhoven. Het tweetal is bezig met ecologie, social placemaking en bouwt daar fysieke objecten omheen. Samen hebben ze het werk ‘De kamer van de Kleine Beerze’ gemaakt.

Naar de website van Timm Donke
Naar de website van Thieu Custers

Thieu: “‘De Kamer van de Kleine Beerze’ is een ruimtelijke collage, gemaakt in co-creatie met de bewoners en bedrijven in het stroomgebied van de Kleine Beerze.” Het ontwerpduo organiseerde workshops waar ze lokale bewoners en ondernemers voor uitnodigden om mee te praten en te brainstormen over de functie en eigenschappen van de kamer. Ook klopten ze aan bij bedrijven uit de buurt op zoek naar materialen voor hun werk.

Timm: “We kregen een oude voedersilo en een schuur om in te werken van de familie Smulders, lokaal hout van Gooskens hout en HS Vessem, en kozijnen van Jal Glasmontage. Al deze bijdragen uit de regio hebben we samengebracht tot een kamer. Het laat zo letterlijk en figuurlijk de verschillende kanten van het gebied zien: de bewoners, de boeren, de bedrijvigheid en het landschap vieren er hun bestaan. Thieu: “Het proces om de kamer te maken was heel bijzonder. Wij kregen van alle kanten hulp en materialen van de mensen uit de buurt. Wat we ook nodig hadden, we hoefden het maar te vragen of we mochten het lenen of we kregen hulp. Zo schoot Smulders te hulp met zijn loader bij het verplaatsen of optillen van het werk. De Kamer van de Kleine Beerze is op alle fronten een co-creatie pur sang. En dat maakt het zo mooi, sterk en dierbaar. We hopen dat ook heel veel mensen er met plezier zullen vertoeven.”

Want het is mogelijk om te verblijven in het kunstwerk. Bezoekers of bewoners van de regio kunnen de kamer reserveren bij B&B De Spekdonken. ‘De kamer van de Kleine Beerze’ biedt een uitkadering van het landschap en beschutting bij weersomstandigheden. Je kunt er onafgebroken in de natuur van de natuur genieten. Daarnaast kan de kamer ook dienst doen als buitenpodium voor een concertje of een toneelstuk. Het kan een bijzondere plek zijn voor speciaal etentje, de broodnodige rust bieden om een dag te kunnen schrijven of gewoon om even helemaal tot jezelf te komen. De bewoners en bezoekers van het stroomgebied van de Kleine Beerze kunnen een uur, een nacht of zelfs een weekend in de kamer verblijven. Er is een tafel, een stoel en een bed om op te slapen. Timm: “Als gast van ‘De Kamer van de Kleine Beerze’ bepaal je zelf welk avontuur je aangaat.”

Bezoek de landkunst in het Beekdal van de Kleine Beerze

Klik op de foto’s voor achtergrondinformatie van de kunstobjecten.

Klik hier voor meer achtergrond van het landkunstproject en de routebeschrijving