Landkunst in het Beerzedal

Landkunst of Landart is een stroming in de beeldende kunst waarbij kunstobjecten worden geïntegreerd in het landschap. Na een uitgebreide voorbereidingsperiode is op 6 februari 2019 het project formeel afgetrapt. Een projectplan is opgesteld, een kunst advies commissie in het leven geroepen en op voordracht van KunstLoc Brabant zijn 10 kunstenaars benaderd. Na een voorselectie zijn vijf kunstenaars aangewezen om een werk te maken.

Financiele ondersteuning is geboden door:  KunstLoc Brabant, Buurtcultuurfonds, Gemeente Eersel, Gemeente Oirschot, Waterschap de Dommel, Brabants Landschap, Stichting de Mug van Heijningen en de Melis van Beek Stichting. 

Vijf kunstobjecten hebben een plaats gekregen in het Beerzedal. De weg naar het bouwen van het kunstwerk  was net zo belangrijk als het kunstwerk zelf.  Tijdens de kick-off werd een start gemaakt met het ophalen van de thema’s die in het beekdal spelen. Traditioneel bekeken kun je daarbij aan bodem, water, natuur denken maar tijdens de aftrap werden veel diepere thema’s bediscussieerd zoals over de mensen op het platteland, historische feiten en zelfs over verbindingen met technologie. Pitches van diverse gebiedspartijen, boer, burger, belangenorganisatie onderstreepten het belang van gezamenlijke gebiedsontwikkeling en daarbij werden ook weer nieuwe thema’s genoemd.

Co-creatie was een belangrijke voorwaarde voor de kunstenaars. Bewoners, ondernemers en diverse belangenorgansiaties zoals de weidevogelvereniging, de plaatselijke Heemkundekring en Brabants Landschap waren actief partij in het creëren van de werken.

Routebeschrijving

Landkunstroute Dal van de Kleine Beerze

De ontwikkelingen in het beekdal van de kleine Beerze zijn in volle gang. De komende jaren zal er worden gewerkt aan de hermeandering van de beek en zal er een wandel- en fietspadennetwerk worden aangelegd. Het bereiken van sommige landkunstwerken zal wellicht komende tijd enige moeite kosten met name de vogelijkhut (a view on/of birds). Goede wandelschoenen of laarzen aan is dan ook het advies als u op pad gaat. De laatste meest gangbare route wordt via deze website gecommuniceerd.

Klik hier voor de actuele routebeschrijving.
Start- en eindpunt hierbij is Staminee B&B d’n Eigenwijze, Keijenhurkseweg 1 te Vessem

Bezoek de landkunst in het Beekdal van de Kleine Beerze

Klik op de foto’s voor achtergrondinformatie van de kunstobjecten.

Klik hier voor meer achtergrond van het landkunstproject en de routebeschrijving