Corné en Erika Ansems van Kaasboerderij De Ruurhoeve

In 2017 hebben Corné en  Erica de melkveehouderij met eigen kaasmakerij overgenomen van hun ouders. Ze  verwerken de verse melk tot ambachtelijke kaas. Het welzijn van mens, dier en milieu hebben ze hoog in het vaandel staan.

In samenwerking met de agrarische natuurvereniging worden weidevogels beschermd, ook wordt er met behulp van stuwen het water in de sloten vastgehouden waardoor er minder beregend moet worden op het weiland. Ze houden hun koeien in een ‘familiekudde’: de kalveren blijven na de geboorte 120 dagen bij hun moeder zogen, en hebben een vrije uitloop in de wei.  Ook de melkkoeien gaan naar buiten waar ze heerlijk grazen. Ook krijgen zij het gehele jaar gezond voer, wat een goede kwaliteit melk oplevert, rijk aan Omega-3- en Omega-6-vetzuren. Hiervan wordt onder meer Cholfitty-kaas gemaakt, geschikt voor een cholesterolverlagend voedingspatroon.

Voor het creëren van alle kazen gebruiken ze dagverse melk , rechtstreeks van de koe die tijdens het verwerkingsproces wordt gepasteuriseerd. Samen met de ambachtelijke bereiding zorgt dit voor een rijke, krachtige en unieke smaak, omdat de smaakeigenschappen van de melk behouden blijven.  Corné wil voor zijn koeien een potstal inrichten, om dit voor elkaar te krijgen moet hij in overleg met overheden en moeten er nieuwe regels worden opgesteld, daardoor is het idee nog niet gerealiseerd.

Dit is nog maar een tipje van wat er allemaal gebeurt op de kaasboerderij, ben je benieuwd dan ben je welkom om te komen kijken, ruiken en proeven.

De Ruurhoeve is ook zorgboerderij, zie deze link:

www.zorgboerderijkwiek.nl